Dankzij het verwijderen van nieuwsapps op mijn telefoon in combinatie met drukke tijden zowel op het werk als privé, hoorde ik niet eerder dan vandaag (nota bene tijdens een interview over mijn boek met de sympathieke redacteur van onze wijkkrant) dat het zusje van koningin Maxima gisteren door zelfdoding is overleden. Mijn oliedomme ik ging vervolgens nadat de redacteur vertrokken was op zoek naar nieuwsberichten en reacties op social media. Waarom doe ik dat toch? Gelukkig zag ik veel respectvolle en meelevende teksten. Maar helaas ook veel dikke onzin. Geleuter van royaltydeskundigen die dachten dat de dood van de zus van Maxima vast invloed zou hebben op de manier waarop Maxima haar dochters opvoedt. Nou, heel gek, maar ik denk dat het invloed heeft op ALLES in het leven van Maxima en haar echtgenoot. Net als de dood van prins Friso invloed heeft op ALLES in het leven van Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote.

Het schijnt – gelukkig heb ik het niet zelf gezien en misschien mag ik er dan ook niks over zeggen maar ik doe het lekker toch – dat Margriet van der Linden in haar programma M over de tragische dood van het zusje van gesproken heeft met een royaltydeskundige en een nieuwslezeres. Wat een gemiste kans. Als je zelfdoding bespreekbaar wilt maken, nodig dan op z’n minst (ook) een deskundige op dat gebied uit. Pijnlijk.

Maxima leidt een leven waar de meesten zich weinig bij voor kunnen stellen. Ik in ieder geval niet. Natuurlijk heeft ze daarvoor gekozen; of was het de liefde die dat deed? Hoe het ook zij, de dood van haar zusje is nieuws, of ze wil of niet. Het staat in alle kranten, op allerhande digitale kanalen en de halve wereld vindt er iets van. Ik ook. Ik vind het verschrikkelijk verdrietig voor Maxima en iedereen die van haar zusje houdt. Dat ze de kracht mag vinden om dit verlies te leren dragen.