De juffrouw van de 1e klas (voor de jongere generatie: groep 3) schreef op mijn rapport: ‘Tamara is een fijne leerling, maar ze praat wel graag.’ Dat is nooit meer over gegaan vrees ik. Overigens luister ik ook met plezier, maar dat terzijde.

Graag praten is natuurlijk iets anders dan een lezing geven. Het hielp me echter wel dat podium op. Uit mijn woorden komen, zou geen probleem moeten zijn.

Op 30 november 2018 gaf ik mijn eerste officiële lezing naar aanleiding van mijn boek. Met lichte buikpijn, maar in het vertrouwen dat ik in staat was mijn verhaal, waarvan ik al wist dat het anderen hielp, ook in gesproken woord te vatten. De lezing werd georganiseerd door coach en rouwbegeleidster Hilde van Poeijer en uitvaartondernemer Jurgen Theunissen. Thema van de middag: Wat is rouw? De doelgroep tijdens de eerste lezing was divers: rouwbegeleiders, lotgenoten, uitvaartondernemers. De reacties na afloop waren hartverwarmend.

‘Ze vertelde over haar rouwproces na het overlijden van haar broer. Erg dapper vond ik het van haar om dat te vertellen voor een groep mensen. Het raakte me ook enorm door de manier waarop ze het bracht; puur, er niet omheen draaien en echt haar ervaring. De verschillende aspecten van rouw die ze benoemde waren erg herkenbaar.’ – Deelnemer, 30 november 2018 – 

Wat is rouw? 30 november 2018, bij Dudok te Arnhem

Op 8 maart 2019 gaf ik een lezing tijdens het jaarcongres van Reliëf. Thema van het congres: Overleven en Overlijden. Aanwezig bij mijn verhaal: veelal zorgprofessionals, al dan niet met ‘dubbele pet’ want ook lotgenoot of zelfs ervaringsdeskundig (suïcidaal geweest). Ook hier weer veel mooie reacties, die me sterkten in mijn drijfveer mijn verhaal te blijven delen.

‘Wat een voorrecht dat je onze gast wilde zijn vandaag. Dank je wel voor je openheid. Jouw verhaal was van betekenis vandaag. Bedankt voor het delen.’ Petra van Leeuwen, projectmanager Reliëf

De eerstvolgende lezing houd ik op woensdagavond 24 april 2019, tijdens een themabijeenkomst van Monuta te Tilburg, getiteld: ‘Na Koen. Leven met de zelfdoding van mijn broer.’ De toegang is gratis, vooraf reserveren is nodig vanwege een beperkt aantal plekken. Voor meer informatie, check de site van Monuta Tom van Dijk.

Wil je meer weten over mijn lezingen, stuur me dan gerust een bericht via info@tamarabaars.nl of benader me via social media.